Aardbeien-kwarktaart
Geplaatst op
Ze zijn er weer! De heerlijke zoete zomerkoninkjes, oftewel de aardbei! Aardbeien zijn heerlijk in toetjes, taartjes of door een salade!
Een hele tijd terug maakte ik al eens een kwarktaartje met deze vruchten. Alleen was die dusdanig klein, lees 12 cm in doorsnee, dat je ’m bij goede honger in 2 happen hebt verslonden. Ik beloofde dan ook een grotere versie te maken. En dat werd deze!
Ik vind hem precies goed, Jeroen vindt ’m te ‘niet-zoet’. Varieer dus naar wens en voeg toe wat je lekker vind ;-)! Je kan wel raden wat mijn ontbijt gaat worden… ;-)!
Voor een taart van 20 cm
Bodem
- 5 Medjoul-dadels (ontpit)
- 6 el havervlokken
- 2 el amandelschaafsel
- 2 el water
- 1/2 tl kokosolie
Taart
- 700 gram magere kwark
- 10 aardbeien (gehalveerd)
- 8 blaadjes gelatine (Ik gebruik die van dr. Oetker)
- 3 zakjes vanillesuiker (=24 gr)
- sap van 1 sinaasappel
- rasp van 2 sinaasappels
Bekleed je springvorm met bakpapier.
Maak eerst de bodem. Doe alles voor de bodem in een keukenmachine.
Maal dit fijn. Als het de (voor jou) gewenste consistentie heeft legt je het op de bodem van je vorm. Smeer het een beetje uit, het is wat dik namelijk.
Laat dit opstijven in de koelkast.
Geen zin in een dadel-bodem? Maak dan eentje met koekjes (zoals Maria-biscuits of Bastogne-koeken). Gebruik 200 gram koekjes met 70 gram gesmolten roomboter. Koekjes fijnstampen of malen. En meng deze met de gesmolten boter. Verdeel ze dan over de bodem met de bolle kant van een lepel.
Nu de rest van de taart.
Laat de gelatine weken in wat koud water.
Ondertussen halveer je 5-6 aardbeien. Duw deze met de gesneden kant tegen de rand van je springvorm. Als je de rand helemaal vol wil, moet je iets meer aardbeien pakken. Dit snijd wel weer lastiger aan.
Rasp nu de sinaasappels. Pers hierna 1 sinaasappel uit en verwarm het sap samen met de vanillesuiker.
Meng de kwark met de sinaasappelrasp. Snij 3-4 aardbeien in kleine stukjes en meng dit ook door de kwark.
Laat de gelatine in de warme sap oplossen. Meng dit mengsel met de kwark.
Klop het mengsel even goed door. En giet dit op je aardbeien + bodem.
Laat de taart 2-3 uur opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!