Appeltaart van Jeroen
Geplaatst op
Bekentenis; alle taarten die hier thuis worden gebakken maak ik altijd zelf. Behalve een appeltaart, geen onwil of iets dergelijks. Maar om een of andere reden doet Jeroen dat altijd. Vandaar dat de credits voor deze taart naar hem uitgaan, maar gezien ik geholpen mag ik het recept delen op de blog (haha!)
Voor 1 appeltaart heb je nodig
Voor het deeg.
- 350 gram bloem
- 250 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 175 gram witte basterdsuiker
- 1 ei (gebruik een 1/2 ei door het deeg, de rest is om te bestrijken(
- Snuf zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
VULLING
- 5 Goudreinetten (geschild en in stukjes)
- Rasp van 1 citroen
- 40 gram gedroogde cranberries
- 2 tl maizena
- 35 gram amandelschaafsel
- 3 el paneermeel voor de bodem
- 2 el kaneel
- 3-4 el witte basterdsuiker
Springvorm van 23 cm doorsnede.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang: zodra je een bal van het deeg kunt vormen, is het goed. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Als je een keukenmachine hebt kun je alles ook direct hierin doen en laten kneden door het apparaat
Schil, terwijl het deeg rust, de appels en snij deze in blokjes. Meng de appelblokjes met de overige ingrediënten (behalve de paneermeel) voor de vulling en zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
Pak het deeg uit de koelkast en kneed het weer even kort. Rol het deeg totdat je een mooie deegplak hebt van zo’n circa 5 mm dik. Bekleed hiermee de bodem en zijkant van de springvorm.
Tip om de bodem makkelijk te maken: leg de springvorm (gesloten) op de deeglap en snij de bodem uit. Van de rest kun je dan mooi de rand maken door eerst het deeg weer uit te rollen. Vervolgens kun je met de rand van de springvorm langs het deeg rollen zodat je een mooie gelijke rand hebt voor je taart. Wat over is, gebruik je voor de bovenkant
Druk de bodem en zijkant stevig aan. Strooi de paneermeel over de bodem en schep de appelvulling in de taart. Druk even goed aan, als het goed is moet het precies passen. Maak van het overgebleven deeg sliertjes of rolletjes, wat je wil, en leg deze over de taart.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bak de appeltaart in 65 tot 70 minuten goudbruin.
Als de bovenkant van de taart te donker dreigt te worden, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
Laat de taart een beetje afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
Serveer de appeltaart met opgeklopte slagroom.
Eet smakelijk!
Variatie-tips
- Een laagje amandelspijs op de bodem
- Een laagje verkruimelde bitterkoekjes
- Nootjes door de appel heen; zoals fijngehakte walnoten bijvoorbeeld.