Asperge-zalmtaart

Asperge-zalmtaart

Geplaatst op

Asperges zijn weer helemaal van nú. Het gaat dan natuurlijk meer om de witte, het ‘goud’, maar die groene zijn ook heerlijk! Ik heb ze al verwerkt in een omelet, door de soep, door de wok en nu dus in een taart!!

De bodem van deze taart lijkt op de bodem van mijn courgettetaart . Alleen maakte ik het deze keer met speltmeel. Dat gaat net zo goed. Deze taart bestaat wel uit een aantal stappen, niet moeilijk maar moet wel even gebeuren ;-)

Nou, het recept!

Voor 1 rechthoekige bakvorm

  • 150 gram speltmeel
  • 1 ei
  • snufje zout
  • snufje knoflookpoeder
  • wat gedroogde kruiden (zoals basilicum of oregano)
  • 25 gram havermout
  • 40 gram boter
  • 30 gram kokosolie (op kamertemperatuur)

Voor de vulling:

  • 5-6 asperges
  • 150 gram gerookte zalm
  • 2 eiwitten
  • 1 heel ei
  • gedroogde kruiden naar eigen smaak
  • handje cherrytomaatjes (in kwarten gesneden)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • scheutje balsamico
  • handje havervlokken

Begin met het maken van het deeg.

Met de hand: Hiervoor meng je eerst alle droge ingrediënten. Daarna gaan alle natte ingrediënten erbij. Kneed dit goed door.

Als het te droog is, voeg je wat water toe. En is het te nat? Dan nog wat meel.

Als je een keukenmachine hebt kun je alle ingrediënten direct erin doen en mengen tot het 1 massa is.

Wikkel je deeg in een stukje plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

Maak eerst de gekaramelliseerde uitjes. Dit doe je heel snel door de ui in reepjes te snijden. Samen met de knoflook. Neem een scheutje olijfolie. Doe hier in de ui en knoflook in. Evt. met wat gedroogde kruiden. Schenk hier een scheutje balsamico bij en laat even staan. Als je het zoeter wil kun je er een beetje honing bij doen, maar het is puur als toevoeging in de taart. Laat dit afkoelen.

Ontdoe de asperges van de onderkant en halveer ze dusdanig dat ze in de bakvorm passen. Of snij je zoals je dat zelf wil. Ik heb ze voor even 2-3 minuten in kokend water gelegd voordat ze de oven in gingen.

Goed, de taartbodem.

Beboter je vorm licht en leg een stukje bakpapier op de bodem.

Sprenkel wat bloem of meel op je aanrecht. Rol het deeg uit totdat het in je vorm past. Druk vooral goed aan tegen de randen.

Strooi eerst een beetje havermout of wat vlokken op de bodem.

Dan leg je de uitjes erop.

Vervolgens de gerookte zalm en (de in kwarten gesneden) cherrytomaatjes.

Leg hier de asperges op.

Tot slot, meng je eiwitten en ei met wat zout en peper. En giet dit over de vulling.

De taart gaat nu de oven in, bak hem in ongeveer 30-35 minuten gaar :)!

Eet smakelijk!