Baka Bana (Bakbanaan in knapperig jasje)
Geplaatst op
Een kenmerkende Surinaamse snack die sommige misschien doet denken aan de Pisang Goremg vanuit de Indische keuken. Ergens bijna goed, want pisang goreng betekent ook ‘gebakken banaan’ maar in de Indische keuken wordt dit hapje als zoetigheid gegeten.
En je raadt het al, in de Surinaamse keuken juist hartig. De combinatie van de brosse (krokante) buitenkant, zachte zoete vulling van banaan en dan serveren met smakelijke, een beetje pittige pindasaus.
Al nieuwsgierig geworden? Voor 3-4 porties heb je nodig:
- 135 gram zelfrijzend bakmeel
- 18 eetlepels water
- 1-2 rijpe bakbananen (toko)
- Snufje zout
- Zwarte peper naar wens
- Pindasaus (te koop bij de toko)
Je weet om te beginnen dat de bananen goed rijp zijn als ze qua schil donker zijn of beter gezegd nog, tegen het zwarte aan. Koop nogmaals geen normale bananen, naar speciale bakbananen.
Snij de bananen in de verticale richting in lange plakken. Meng het zelfrijzende bakmeel met het water, wat zwarte peper en een snufje zout. Het moet de consistentie hebben van stevige, lobbige yoghurt.
Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan. Leg de plakjes banaan in het mengsel en bak deze in goede hete olie rondom goudbruin.
Serveer met pindasaus.