Banaan-karamelslof

Banaan-karamelslof

Geplaatst op

Een slof is altijd lekker! Met een bodem die een combinatie lijkt van zanddeeg en een boterkoek heb je een heerlijke traktatie voor een feestje, de Paasdagen of wat dan ook. Ik maakte al eerder een aardbeienslof , een klassieker.

Deze versie is een beetje gebaseerd op de Banofee, lekker veel room, banaan en karamel dus!

Voor 10-12 stukjes

Ik gebruikte een uitschuifbare sloffenvorm en maakte hem extra groot, dus dit recept is voor een extra lange slof. Heb je ‘normale’ sloffenvorm, halveer dan de ingrediënten.

BODEM

VULLING

  • helft deel custard
  • 250 gram mascarpone
  • 2 bananen
  • Karamel

Start met het maken van de custard.

Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Houd een scheutje melk achter en breng in een pan de rest van de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met het scheutje koude melk en de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Schenk het eidooiermengsel in de pan en roer goed door. Breng de custard aan de kook en gaar op laag vuur circa 3 minuten. Laat de custard afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Door de folie krijg je geen velletje op je room

Dan nu je sloffendeeg. Verwarm de oven alvast voor op 180 ºC.

Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, bakpoeder, suiker en het ei. Kneed tot een soepel deeg.

Ik heb alles gewoon in 1x in de keukenmachine gedaan, maar met de hand of handmixer kan ook prima.

Als het deeg gemengd is en naar wens zorg je dat je vorm ingevet is. Leg de sloffenvorm op een bakplaat met bakpapier erop. Schep het deeg in de vorm. Maak er een kleine groeve in, in het midden. Leg hier de helft van de custard in. Bak in circa 25 minuten goud bruin en gaar.

Geen sloffenvorm? Dit is geen probleem. Dit taartje kan ook prima in een kleine springvorm gemaakt worden!

TOPPING

Klop de mascarpone los met de overgebleven custard. Verdeel dit over de (afgekoelde) sloffenbodem. Snij de bananen in plakjes en verdeel over de slof. Maak karamel door 100 gram suiker te smelten met 1-2 el water en schenk (of drizzle) dit erover.