Banoffee-toetje

Banoffee-toetje

Geplaatst op

Inmiddels is het al een tijdje terug dat ik aan mijn eerste baantje begon als arts-assistent. Of naja, tijdje terug…dat geldt voor 4 jaar toch wel :)?!

Enfin, daar maakte een collega een keer een banoffee-taart! Een taart met dulce de leche, banaan, room! Heerlijk, deze wil ik ook nog een keertje maken! Een ticket naar 5kg extra op de billekes in ieder geval, haha!

Nu zag ik op Instagram het recept van een leuke blogger @Leukerecepten_nl voor een toetje als een soort banoffeetaartje!

Ik besloot hiermee aan de slag te gaan! Het resultaat werd getest door een lieve vriendin en manlief! En nu deel ik hem hier dus maar al te graag!

Voor twee toetjes heb je nodig:

  • 1 banaan
  • 180 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 1-2 el water
  • koekjes (chocolade- of Maria-koekjes, ik gebruikte ongeveer 8 - van ieder 4).

Neem twee leuke schaaltjes of kommetjes. En anders een mok!

Snij (of stamp) de koekjes fijn. Dit is voldoende voor zowel de bodem als de tussenlaag.

Verspreid de eerste helft van de koekjes op de bodem.

Neem een koekenpannetje (die je graag voor karamel gebruikt). Doe hier de suiker in met 2-3 el water.

Ga hier niet in roeren, zet gewoon op gemiddeld vuur en wacht tot het smelt & gaat bubbelen. En nog belangrijker, ga dit niet proeven! Het is heel heet ;-)!

Als de suiker en water bubbelt en ook een beetje bruin kleurt wordt het langzaam aan karamel.

Doe hier, tezamen met een garde, ca. 80 ml slagroom bij.

De karamel zal direct een klont worden omdat het afkoelt.

Geen paniek, gewoon vuur hoog en langzaam (die klont die vast zit aan je garde, althans bij mij) losroeren. Je krijgt dan een warme, zachte saus….

Je huis ruikt nu naar de fabriek van Wethers Originals, yumm!

Neem ongeveer 100 ml slagroom en klop dit stijf (zonder suiker).

Snij de banaan in plakjes!

Het stapelen kan beginnen! Ik deed eerst koekjes, toen slagroom-banaan-karamel en dan weer hetzelfde. Maar ach, iedere combi kan natuurlijk!

Ps. Sorry voor +1 kg morgenochtend ;-)

En de karamelpan krijg je weer schoon door wat water erin te doen en aan de kook te brengen. Hierdoor lost de suiker weer op en heb je zo de pan weer schoon!