Boterkoek met kaneel en kardemom
Geplaatst op
Dit recept stond al een tijdje op mijn zogenoemde to-bake lijstje. Zo een keer tijdens het autorijden bedacht, je moet otch wat. Ik heb het recept van de boterkeek geleend van Rutger’s Bakboek. Met wat eigen aanpassingen krijg je een zijdenzachte boterkoek als resultaat, die bij iedere hap smelt op de tong. Aldus, de respons van de proevers.
Voor 40-50 stukjes (bakvorm 20x20 cm) heb je nodig
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- Rasp van 1 limoen
- 2 eetlepels kaneel
- 5 kardemompeulen
- 1 losgeklopt ei.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet de bakvorm in met boter en bekleed d bodem met een stukje bakpapier.
Pel de kardemompeulen en verwijder de zaadjes. Maal deze in een vijzel fijn óf(als je geen vijzel hebt) leg ze op het aanrecht en maak ze fijn met een deegroller of wijnfles. (je moet toch creatief denken…)
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 40-45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.
De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.
Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit.
Snijd de koek in stukjes.
Ik heb hem in de koelkast bewaard, gezien de hoeveelheid boter is hij dan lekker stevig en komt de smaak beter uit. (maar dat is mijn bescheiden mening)
Eet smakelijk!