Boterkoek met sinaasappel en gember
Geplaatst op
Ik ben jarig! En omdat ik jarig ben vandaag maar eens een x op de woensdag een bak-receptje (ipv meestal op de zondag). Deze boterkoek maakte ik al eens in de variant met kaneel en kardemom (zooo lekker!) maar met sinaasappel en gember, ook echt een feestje!
Voor 40-50 stukjes (bakvorm 20x20 cm) heb je nodig
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- Rasp van 1 limoen
- Rasp van twee sinaasappels
- Rasp van 2 cm verse gember
- Snuf kaneel
- 1 losgeklopt ei.
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met een stukje bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 40-45 minuten tot de bovenkant mooi bruin is.
De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.
Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit.
Snijd de koek in stukjes.
Ik heb hem in de koelkast bewaard, gezien de hoeveelheid boter is hij dan lekker stevig en komt de smaak beter uit. (maar dat is mijn bescheiden mening)
Eet smakelijk!