Brioche

Brioche

Geplaatst op

Het maken van een brioche! Alleen bij het zien van het recept slippen (slibben?) mijn vaten bijna dicht. De hoeveelheid boter maakt dit broodje nou juist zo yummy! En af en toe mag het best. Dit receptje is gebaseerd op die van Donna Hay uit ‘Nieuwe Klassiekers’

Wat heb je allemaal nodig:

  • Rechthoekig bakblik
  • 250 g ‘00’-meel
  • 225 g zachte boter
  • 2 tl droge gist
  • 1 el lauwwarm water
  • 55 g fijne suiker
  • ¼ tl zout
  • 2 el lauwwarme melk
  • 2 eieren, licht geklopt
  • 1 ei, losgeklopt om te bestrijken

Meng het gist met het water in een kommetje en laat 5 minuten op een warme plek staan.

Meng de suiker, met het zout en de melk in een apart kommetje.

Doe de bloem, het gistmengsel en de 2 losgeklopte eieren in de mengkom van je mixer (Ik gebruik een KitchenAid) en vermeng dit rustig met elkaar.

Met de hand werken? Dit kan natuurlijk :)

Voeg het melk mengsel toe en laat dit 10 minuten op vrij hoge snelheid kneden, totdat het deeg van de kom los begint te laten.

Voeg daarna de zachte boter beetje-bij-beetje toe. Doe dit theelepel-gewijs, als het ene stukje is opgenomen, voeg je het volgende stukje toe aan het deeg. Laat dit 6 tot 7 minuten kneden tot een elastisch deeg.

Bedek de kom met plastic folie en laat het deeg op een warme plek in 2 tot 3 uur rijzen - totdat het deeg in volume verdubbeld is.

Verhit de oven voor op °180C. En vet het bakblik goed in met boter. En leg een stukje bakpapier op de bodem van je bakblik.

Verdeel het deeg in 4 balletjes en kneed deze lichtjes op een bebloemd aanrecht. Maak er gladde langwerpige balletjes van en stop ze in het bakblik.

Doe er een zak omheen die het deeg niet zal raken en laat nogmaals op een warme plek rijzen voor ongeveer een uur of totdat het in volume is verdubbeld.

Knip de balletjes van boven in tweeën, zodat er aan de bovenkant 8 bolletjes onstaan. Bestrijk met het overgebleven ei en bak in het midden van de oven voor 35 tot 40 minuten.

Het kan zijn dat de brioche snel bruin wordit in de oven; dek hem dan af met aluminium-folie.

Laat 10 minuten rusten en verwijder uit het bakblik. Laat op een rooster verder afkoelen.