Cheesecake met limoen en basilicum
Geplaatst op
De afgelopen 2 maanden heb ik gereisd van Groningen naar Zwolle voor mijn werk. Vanwege de verhuizing moest dit eventjes ter overbrugging tot ik weer hier aan de slag zou gaan. Helemaal prima, een uurtje doorknallen, radio hard en even tijd voor jezelf in een huishouden met een kleintje (haha!). Tijdens het rijden gaat er af en toe wel eens door mijn hoofd: wat te bakken?
Zo werd dus deze cheesecake ook bedacht, oké niet de HOW-TO. Maar wel de smaken-combinatie, want die leek mij ronduit heerlijk. Dus toen ik thuiskwam mocht Jeroen kiezen tussen deze cheesecake of een aardbeienslof met spijs (en nog wat lekkers..). Het werd deze! En je snapt, die aardbeienslof komt er natuurlijk ook nog eens!
Hoe maak je deze cheesecake? Je hebt nodig:
Voor de TOPPING
- 200 gram monchou
- 300 gram mascarpone
- Twee eieren
- 1 eetlepel vanille-extract
- 1.5 eetlepel bloem
- 1.5 eetlepel maizena
- 150 gram suiker
- 75 ml slagroom
- Rasp van 5 limoenen
- Sap van twee limoenen
- Handjevol basilicumblaadjes (fijngesneden)
Voor de BODEM
- 250 gram koekjes
- 100 gram gesmolten roomboter
Men neme een springvorm. Bekleed deze op de bodem met bakpapier.
Ik gebruikte er eentje van 23 cm doorsnede. Groter mag natuurlijk, alleen dan plattere cheesecake.
Oke… verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng dit met gesmolten roomboter.
Geen keukenmachine? Doe de koekjes in een zakje en rol ze fijn met een fles wijn of een deegroller. Of kieper ze in een diepe pan en duw alles fijn met een fles wijn bijvoorbeeld. Free your mind ;)!
Giet de -zo kundig- vermalen koekjes met boter vermengd op de bodem en druk plat met een vochtige lepel. Of je handen :)
Leg dit in de koelkast voor minimaal 15 minuten.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Doe alle ingrediënten in een kom van een keukenmachine of meng deze met een handmixer. Als het goed vermengd is, giet je dit bovenop de koekjesbodem. Bak de cheesecake in 45-50 minuten gaar. Laat de cheesecake rustig afkoelen en zet in de koelkast om verder op te stijven.
Verdeel in stukjes en Enjoy!