Focaccia met tijm en zonnebloempitjes

Focaccia met tijm en zonnebloempitjes

Geplaatst op

Zoals vorige week al uitgebreid op Facebook en Instagram mocht pronken heb ik een mooie gadget erbij! En hier moet, ondanks al het studeren voor het komende examen, wel mee geëxperimenteerd worden toch? Ik moet uiteindelijk ook gewoon eten!

In de weekenden zijn wij dol op huisgemaakt brood. Dat kan een heerlijke speltbrood zijn, maar een lekkere focaccia gaat er ook wel in. Ik maakte er al eens eentje met rozemarijn . Deze versie is met verse tijm en pitjes. Heerlijk met een eitje en avocado. Of gewoon een plakje kaas!

Nodig voor 4 goede focacciastukken

  • 250 gr meel (bij voorkeer ‘00’-meel)
  • 1 tl zout
  • 1/2 zakje gedroogde gist (=4gr)
  • 150 ml lauwwarm water
  • 2 el extra vergine oliijfolie
  • tarwebloem voor het bestuiven van je werkvlak
  • grof zeezout
  • 4 takjes verse tijm (anders gedroogd)
  • 2 el zonnebloempitjes

Met de hand Meng in een grote mengkom de meel en het zout.

Roer met je vingers de gist door het water tot er geen klontjes meer zijn. Meng de gist met de olijfolie door het meel (met de hand of spatel).

Kneed dit alles tot een grote bal.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het ongeveer 10 min door het rekken-strekken en vouwen. Het deeg moet zacht en beetje elastisch zijn. Als het te plakkerig is doe je er een snufje meel bij. Het is klaar als het terugveert als je erin prikt met je vinger.

Met de keukenmachine

Los de gist eerst op in het water, samen met de olijfolie. Doe de overige ingrediënten, samen met de tijm en pitjes, in je mengkom. Doe dan ook de gist + water/olie-mengsel erbij en meng tot een mooi deegje.

Vet een kom in, doe hier je deegbal in. Laat dit op een warme en tochtvrije plaats ca 1 uur staan. Het deeg zal nu verdubbelen qua volume.

Na een uur schuif je deeg op een ingevette bakplaat (of de gewenste bakvorm). Druk het nu in de gewenste vorm. Druk (gewoon met je vingers) wat kuiltjes in het deeg, giet weer wat olie evt. er overheen.

Laat ook dit weer 30-40 min rijzen. Druk nog wat extra kuiltjes erin, wat extra olijfolie eventueel en het zout eroverheen.

Daarna bak je het op 220°C voor ongeveer 15-20 min goudbruin en gaar!

Eet smakelijk en geniet van de geur in huis.