Foe Yong Hai met groenten
Geplaatst op
Foe Yong Hai; oftewel een gebakken omelet in een wat pikant sausje!
Een van de favo’s die ik bestel als ik eens per 5 jaar bij de wok ben. Nu heb ik vernomen dat Foe Yong Hai eigenlijk helemaal niet typisch Chinees is. Maar het heeft wel de stempel gekregen. Chinees of niet-Chinees, het is wel lekker ;). En ik heb een versie voor je die zelf kan maken. Gewoon thuis, zonder zakjes/pakjes!
Voor 2-3 personen heb je nodig:
- 6 eieren
- 3 grote tomaten (in blokjes)
- 3 fijngesneden knoflookteentjes
- 50 ml chilisaus
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 theelepeltje five spices (kruiden)
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- Groenten naar wens: ik gebruikte een halve courgette in kleine blokjes, wat worteltjes en een puntpaprika. Maar bijvoorbeeld tauge of doperwten kunnen ook.
- scheutje olie
- zout en peper naar wens
- twee pannen
Begin met het maken van de saus. Verwarm hiervoor in een pannetje wat olie. Doe hier de tomatenblokjes en knoflookteentjes bij. Even ombakken totdat de tomaten wat van hun vocht loslaten. Voeg dan de chilisaus, oestersaus, gember, five spices en peterselie toe. Meng dit door en pureer het eventueel. (Mag, hoeft dus niet).
Snij daarna alle groenten in kleine blokjes. Verwarm de olie in een grote pan en bak de groenten hierin. Doe dit totdat ze beetgaar zijn. Kluts de eieren los (evt met wat zout en peper). Giet het ei-mengsel boven op de groenten. Laat de onderkant even stollen en meng dan door. Herhaal deze stap, totdat je consistentie krijgt van roerei alleen dan in wat grotere stukken.
Schep de saus over je ‘omelet’.
Serveer met rijst en eventueel wat gebakken uitjes!