Fudge met pepernoten, karamel en pinda's

Fudge met pepernoten, karamel en pinda's

Geplaatst op

Ik heb laatst vernomen dat rond deze tijd van het jaar (rondom alle feestdagen, het einde van het jaar) de piek ontstaat rondom het wisselen van een zorgverzekeraar. Niet zo gek natuurlijk, alleen al op financieel gebied.

Maar ik denk dat er een potentiële kans is dat men nu ook een andere tandartsdekking wil… Na het eten van deze fudge haha…

Deze kleine bonkjes zien er zo onschuldig uit, maar ze zijn gevaarlijk lekker. Tikkeltje machtig, dus wees niet te gul met het snijden. Door de combinatie van knapperige pepernootjes, het zoute van de pinda’s en het wat bitttere van de pure chocolade heb je een smaakexplosie in je mond én gegarandeerd een sugar-rush…

Net op tijd voor Pakjes-avond overigens ;-)!

Voor 36-40 kleine blokjes heb je nodig:

  • 350 gram pure chocolade
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • ¼ theelepel grof zeezout
  • 125 gram pepernoten
  • 100 gram gezouten pinda’s
  • 30 gram roomboter
  • 150 gram kristalsuiker + klein handje pinda’s voor de karamel.

Begin met het maken van de karamel. Ik had deze nog liggen na een feestje van een paar dagen terug, maar het ligt hier anders ook niet standaard in de kast. Pak een koekenpan met een dikke bodem. Schenk de suiker in de pan en laat dit langzaam smelten. Als het midden een beetje begint te smelten, wentel dan de pan zodat het gesmolten deel weer wordt bedekt met wat nieuwe suiker. Herhaal dit (zonder lepel) totdat alle suiker langzaam bruin verkleurt. Bedenk terwijl dit gebeurt een ovenschaal met bakpapier en strooi hier de pinda’s op.

Als de karamel klaar is (egaal bruin), schenk je dit over de pinda’s heen en bestrooi met een snufje zeezout (als je dit wilt). Laat dit uitharden (dit duurt minimaal 30 minuten).

NU DE FUDGE…

Smelt de pure chocolade samen met de boter au-bain-marie. (Dus in een vuurvaste bak of schaal boven een pan met kokend water).

Als dit gesmolten is meng je de gecondenseerde melk er erdoorheen. Meng door totdat het egaal bruin is. Op het laatst doe je een snufje grof zeezout erdoorheen.

Terwijl de chocolade smelt, hak de pepernoten en pinda’s even grof door. Bedenk een bakvorm van in ieder geval 20x20cm met bakpapier en leg de pepernoten + pinda’s op de bodem. Als het chocolademengsel eenmaal klaar is, giet dit over de pepernoten en pinda’s. Verspreid het met een spatel of door de bakvorm licht heen en weer te kantelen. (Het mengsel wordt al snel stevig, dus het gaat niet heel vloeiend)

Snij de karamel in kleine stukjes (of hak het eerder).. en verdeel dit over de fudge laag. Laat dit zeker 2-3 uur opstijven in de koelkast of vriezer.

Snij de fudge in kleine blokjes en serveer.

Je kan de fudge enkele dagen in de koelkast bewaren