Gado Gado
Geplaatst op
Gado Gado, voor de mensen uit Indonesië. Maar in mijn geboorteland kennen we de combinatie van geblancheerde groenten en kip als Petjil. Een heerlijk gerecht, wat ik vorig jaar tijdens mijn vakantie in SU (Suriname) vaak heb gegeten.
In de Surinaamse keuken maken we het graag met geblancheerde kousenband, tayerblad en taugé. Of met bijvoorbeeld spitskool. Zoals je leest in ieder geval volop variatie! Ik ken het vanuit de Indonesische keuken, lang leve een multi-culti schoonfamilie ;-), met stukjes gekookte aardappel en geblancheerde groenten.
Voor de Gado Gado
- groenten naar wens (denk aan sperziebonen, witte kool, aardappel of juist kousenband en taugé)
- saus
- toevoeging: saté en/of een gekookt ei
Ik maakte een snelle petjil met een NL’se touch. Zo zijn we weer van alle markten thuis toch ;-)!
Het is eigenlijk heel makkelijk. Blancheer de groenten die je wil.
Je kan er voor kiezen om er smakelijke saté bij te maken. Of je wokt stukjes kip in wat (kokos)olie en brengt het op smaak met wat ketjap of bijvoorbeeld wat geraspte kokos (en zout + peper).
Nu de saus!
Normaal eet ik graag veel pindasaus. Ik maak het zelf of ik varieer met de zakjes die ik bij de toko koop. Nu maakte ik een cashewsaus.
Ik mengde:
- 1 tl cashewpasta
- 1 tl sambal
- een paar el water
- mespuntje kentjour.
Even mengen, evt wat knoflookpoeder toevoegen.
En je hebt je dressing!
Nu als een salade gegeten. Toch als hoofdmaaltijd. Maak dan meer kip klaar. En serveer er bijvoorbeeld een beetje rijst bij.