Hartige taart met pompoen en geitenkaas
Geplaatst op
Als je mij zou vragen wat ik graag in de herfst eet, zeg ik het liefst: alles! Maar dat is een beetje té, toch?!
Een typische herfstgroente vind ik de pompoen. In onze vrij recente vakantie (lees vorige week) hebben we veel dingen gezien/gegeten met pompoen erin. Van koekjes tot pumpkin spice latte. Maar ook bier, dat heb ik maar niet geproefd.
Ik besloot een hartige taart te maken met lekker veel groenten! Het is een taart die wel even wat tijd kost, maar dat is voornamelijk door de taartbodem die ik ook zelf gemaakt hebt. Als je dit niet wil (kan of geen zin hebt) haal dan gewoon plakken hartig deeg bij de supermarkt. Net zo makkelijk. Tip: lees alle stappen van te voren goed door!
Voor een taart van 20 cm doorsnede (8 puntjes)
De bodem (voldoende voor vorm tot 24 cm doorsnee)
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter in blokjes
- 1 tl gedroogde tijm
- snuf zout
- 1 ei
- of zoals genoemd: 3-4 plakken hartige taartdeeg
Vulling
- 1/4 flespompoen (geschild, in stukjes)
- kleine aubergine
- 1x gesnipperde ui
- 1 tl knoflookpoeder
- 100 gram hüttenkäse
- 50 gram zachte geitenkaas
- 2 eieren
- 1 grote aardappel
- 100 gram champignons
- 2 tl tijm e/o rozemarijn
- zout/peper naar eigen smaak
Zelf je deeg maken? Leuk! Begin hiermee.
Als je een keukenmachine hebt
Doe de bloem, zout, tijm + boter hierin en laat even kort mengen. Voeg het ei toe en laat dit draaien totdat het een vaste bol wordt. Rol dit uit tot een plak van 2 cm dik. Wikkel in plastic folie en laat dit minimaal 30 minuten in de koelkast staan.
Met de hand
Eigenlijk hetzelfde, alleen goed doorkneden totdat je een samenhangende vaste bol hebt. Goed voor je biceps ;-)!
Als je bladerdeeg oid gebruikt hoeft niet natuurlijk niet. Deze haal je dan bijtijds uit de vriezer, zodat de plakjes ontdooid zijn. En je kan dan direct het bakblik bekleden.
Terwijl het deeg ligt te rusten….maak je de vulling.
De pompoen en aardappel heb ik kort even gestoomd. Koken kan natuurlijk, ze moeten beiden net gaar zijn. Laat dit even afkoelen.
Terug naar het deeg
Verwarm de oven voor op 180 graden. Het deeg moet namelijk blindgebakken worden?! Blind?… dat wil zeggen dat je deze voorbakt voordat de vulling erbij gaat. Hoe je dit doet? Bekleed je bakvorm op de bodem met bakpapier. En de randen besmeer je met een beetje boter.
Bekleed dan de vorm met het deeg, nadat deze is uitgerold naar de gewenste grootte. Een opstaand randje is wel zo mooi en handig voor je taart. Stukje gebroken? ‘Plak’ hier gewoon een stukje deeg op.
Leg op ‘de onderkant’ deeg een stukje bakpapier. Hierop leg je bakbonen of gewoon wat ongekookte rijst. Bak de vorm ongeveer 15 minuten, de bodem moet ‘droog’ aanvoelen.
Terwijl je aan het blindbakken bent….
Snij de aubergine in plakjes, besprenkel met wat olie en grill deze even kort aan beide zijden. Geen must, wel lekker. Als je dit lekker vindt kun je de champignons ook kort meegrillen.
Als je dit gedaan hebt meng je alle groenten door elkaar samen met de gesnipperde ui, knoflookpoeder en tijm. Breng op smaak met zout en peper.
Meng vervolgens ook de hüttenkäse en twee eieren. Breng dit (eventueel/naar eigen wens) op smaak met zout en peper.
Breek de geitenkaas door de groenten heen. Meng alles, dus groenten en kaas-eimengsel, door elkaar.
Giet dit in de blindgebakken bodem en je taart kan de oven in!
Bak de taart in circa 45-60 minuten gaar op 180 graden. Het gaat er voornamelijk om dat de eieren stollen, gezien de groenten namelijk al gaar zijn.
Serveer met wat salade of wat je lekker vindt!
Eet smakelijk!