Kakhis. (Tunesische broodstengels)

Kakhis. (Tunesische broodstengels)

Geplaatst op

Ik postte deze kakhis al eens eerder bij het recept van de gestoofde gehaktballen . Het zijn een soort kruidige broodstengels waar je volop mee kan variëren.

Eet ze bij je soep, bij een maaltijd als knapperige toevoeging, als je over hebt maak je er croutons van .. of dip ze ergens in!

Hoe maak je ze?

Nodig:

  • 15 gram verse gist (of 8 gr gedroogd)
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 450 gr bloem
  • 110 gr (gesmolten) boter
  • 300 ml water
  • Om te bestrijken een geklutst eitje.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de gist en suiker in een kom en meng hierbij 3-4 tl lauw water.

Nooit direct zout en gist mengen. Zout breekt gist af.

Zet het gist-suiker-water-mengsel apart voor 10 minuten.

Het moet eruit zien alsof het een beetje bubbelt.

Zeef de bloem en zout in een andere kom.

Maak een kuiltje in het midden; hierin giet je het gemaakte mengsel, de boter en 150 ml water.

Kneed dit tot een zacht deeg.

Daarna haal je het uit de kom en kneed je door voor ca. 10 min. Bij voorkeur op je aanrecht.

Het deeg moet soepel en elastisch zijn.

Plaats het in een nieuwe kom, dek het af en laat het op een warme plaats 1-2 uur rijzen of tot het verdubbeld is.

Rol het deeg, na het rijzen, dun uit. Snij hier rechthoekjes uit en rol deze op tot sigaartjes.

Hier had ik moeite mee, het deeg is heel soepel. Het uitrollen ging minder mooi, maar goed. Het gaat om de smaak ;-)! Maar zoals je al ziet op de foto, rondjes of zelfs krakelingfiguurtjes zijn ook prima ;-)!

Bespaart weer wat uitrollen.

Bestrijk de ‘sigaartjes’ met het geklutste ei. Bak ze in ca. 25-30 min goudbruin.

Variaties: bestrooi ze eens met sesamzaadjes, komijn of andere kruiden.