Kip met kardemomrijst
Geplaatst op
Wat een gerecht. Malse kip met zachte, bijna-fluweelzachte rijst na het langzaam gaar stomen!
Bereidingstijd 40-45 minuten
Nodig voor vier personen:
- 1 kg kippendijen
- handje cranberry’s
- 4 el olijfolie
- 2 middelgrote uien (in plakjes)
- 10 kardemompeulen
- een paar kruidnagels
- 3 kaneelstokjes
- 300 gr basmatirijst
- 5 1/2 dl kokend water
- bos peterselie en koriander (alle kruiden fijngesneden).
- Zout en peper naar smaak.
Verhit in een braadpan (of hapjespan) en bak hier voor enkele minuten de plakjes ui in. Ze mogen diep goudbruin worden, maar natuurlijk niet verbranden. Doe de plakjes ui in een schaaltje en zet dit apart.
Doe de kip in een kom met 1.5 tl zout en peper. Doe hier de andere 2 el olijfolie (of hoeveel je wilt), kardemompeulen, kruidnagels en (snufje gemalen eventueel) kaneel bij.
Ik heb de kardemompeulen wel even gekneusd in een vijzel, evenals de kruidnagels. Komen de smaken beter vrij.
Doe de kip met specerijen in de, reeds gebruikte, braadpan.
Bak de kip aan beiden kanten, het hoeft niet gaar te worden.
Na 2-3 min bakken aan beide kanten haal je de kip weer uit de pan.
Voeg de rijst, de uien, wat zout en royaal zwarte peper (naar eigen smaak) toe.
Druk (duw) de stukken kip in de rijst. Sprenkel de bessen (of cranberry’s) over het geheel.
Giet het kokende water over de rijst en kip.
Doe de deksel op de pan en laat dit voor 30 min op laag vuur staan.
Als het klaar is, neem je pan van het vuur. Verwijder dan de deksel en leg snel een theedoek onder de deksel.
Dek de pan weer af voor ca. 10 minuten.
Eet smakelijk. Serveer met de fijngehakte, verse kruiden.
Recept gebaseerd op versie uit Jeruzalem van Ottolenghi