Luikse Wafels
Geplaatst op
Als je wederhelft al tijden vraagt (zeurt!) om het maken van Luikse wafels….. Jeroen is dol op zoetigheid, brownies, iedere dag (ja!) hagelslag op brood van de Ruijter (no spon…) en dus ja.. ook wafels!
Het begon met de aanschaf van een wafelijzer, ik ben immers foodie of niet. We maakten deze ricotta-wafels die erg goed in de smaak vielen. De crux voor de Luikse wafel was de greinsuiker. Greinsuiker is een speciaal soort suiker wat een Luikse wafel tot een Luikse wafel maakt én dit zit ook in suikerbrood. Even een spoortocht door onze Noordelijke omgeving, maar we hebben het gevonden.
Zie daar!! Met dit recept maak je zeker 10 grote Luikse wafels!
Ingrediënten voor het voordeeg:
- 300 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel instant gist
- 125 ml melk
- 2 theelepels kaneel (optioneel)
Ingrediënten voor het deeg:
- 225 gram zachte boter
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel natriumbicarbonaat
- Snufje zout
- 75 gram bloem
- 250 gram parelsuiker
Hoe ga je te werk?
Je begint met het kneden van de ingrediënten voor het voordeeg. Als je met de keukenrobot werkt, laat je eerst alles mengen met het mengstuk en ga je vervolgens verder met je deeghaak. Dit laat je zo’n 7 à 10 minuutjes kneden. Wanneer je met de hand aan de slag gaat, kneed je alles zo’n 10 minuutjes tot je een elastisch deeg krijgt.
De deegbol leg je in een ingevette kom onder een doek en laat je een half uur rijzen op een tochtvrije plek.
Denk aan de verwarming bijvoorbeeld
Vervolgens ga je verder met de rest van het deeg. Doe eerst alle droge ingrediënten die je over hebt in een kom en meng deze door elkaar. Doe apart de boter in je mixer en klop deze even luchtig. Meng hieronder de droge ingrediënten. Als alles goed is samengekomen, kan je de parelsuiker erdoor doen. Kneed nu je voordeeg onder je deeg. Dit alles laat je een volledig uur rijzen op een tochtvrije plek.
Verdeel het deeg in bolletjes van 100 gram en laat deze 15 minuten rijzen. Je bent nu klaar om ze te gaan bakken!