Panbrood met noten en gedroogd fruit
Geplaatst op
Bakken op zondag, yes! Dit heerlijke brood, oftewel het panbrood, maakte ik al eens eerder. Maar ik vergat, zoals wel vaker, op te schrijven wat er in zat. Soms volg ik een recept, maar meestal laat ik mij ‘inspireren’ door een recept. En dat gaat er van alles doorheen, zonder dat ik onthou wat ook alweer!
Het panbroodje zag ik voor het eerst op de site van Havermoutje . Mijn versie is iets anders doordat ik normale bloem gebruik i.p.v boekweitmeel, maar dat mag het resultaat niet drukken.
En nog een voordeel: dit brood hoef je niet lang of überhaupt nauwelijks kneden! Je hebt alleen een ovenbestendige braadpan nodig en wat geduld voor het rijzen. Begin dus: de avond van te voren! Dan heb je bij de brunch of lunch een lekker vers brood!
Voor 1 brood heb je nodig:
- 400 gram bloem
- 100 gram havervlokken
- 50 gram maïsmeel
- 350 ml water
- 15 gram gist
- 1 tl zout
- 50 gram pitten/zaden
- 30 gram gedroogde abrikozen
- 30 gram cranberries
- 30 gram pistachenoten
Doe de bloem, maïsmeel, zout, gist, honing en het water in een kom.
Roer met een houten lepel door het deeg en roer alles goed door elkaar heen. Het deeg moet licht plakkerig aanvoelen.
Voeg nu de havervlokken, cranberries, abrikozen en noten/zaden toe.
Bedek de kom met plastic folie of een vochtige theedoek en laat het minimaal 6 uur en maximaal 15 uur staan.
Bebloem je handen en haal het deeg uit de kom en maak er een bal van.
Doe de deegbal in de met bakpapier bekleedde pan doe de deksel erop en laat het nog 30 minuten rusten op een warme plek.
Doe de pan met het brood in een voorverwarmde oven en bak het brood circa 40-45 minuten op 200º met de deksel op de pan.
Eetsmakelijk!
P.s Na 45 minuten nog niet gaar (test dit door op de bodem van het brood te kloppen, dit klinkt dan hol) bak ’m dan nog 5-10 minuten verder met deksel eraf.