Passievruchtentaart

Passievruchtentaart

Geplaatst op

Een oud recept in een nieuw jasje! Deze frisse passievruchtentaart is delish!

Ook maken? Hier komt het recept!

Voor de bodem heb je nodig:

  • 1 ei
  • 175 gram ‘00’-meel (normale bloem kan ook gewoon)
  • 2-3 tl geraspte sinaasappelschil
  • 100 gr ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 3 el poedersuiker
  • 1 vanillestokje (of wat vanille-essence).

Meng de bloem, sinaasappelrasp, vanillemerg en de boter in een kom met de hand.

In de keukenmachine kan ook.

Het deeg goed doorkneden, het moet eruit zien als een hand vol broodkruimels.

Als dit klaar is meng je de suiker en het ei erdoorheen.

Doorkneden tot je een mooie samenhangende bal deeg hebt.

Laat het deeg rusten in de koelkast voor ca. 20 min.

Bekleed de bakvorm (bij mij was invetten niet nodig, zit genoeg boter in het deeg).

Als de vorm bekleed is prik je met een vork wat gaatjes in het deeg. De restanten snij je mooi langs de rand weg. Eventuele gaatjes ‘repareer’ je.

Bak de bodem ca. 20 min blind. Je hoeft de bodem na het blindbakken niet per se terug te plaatsen. Ik heb dit wel gedaan voor ca. 5 min voor een mooie goudbruine kleur.

En heb je deeg over, snij dit in stukjes of reepjes en bak het lekker meer! ZIjn heerlijke koekjes!:)

Nu wordt het tijd voor de custard

  • 450 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 4.5 el kristalsuiker
  • 1.5-2 el maïzena
  • 180 ml slagroom of mascarpone.

Doe de melk met het vanillemerg en -stokje in een steelpan.

Breng dit langzaam aan de kook.

Scheid de eieren, het eiwit kun je apart zetten, Maak hier een meringue of iets anders van.

Meng de eidooiers, samen met de suiker en maïzena tot een lichtgelig en luchtig mengsel met een handmixer of met een garde (als je geduld hebt ;-)).

Als de melk kookt haal je het pannetje van het vuur.

Schep lepel voor lepel wat van het melk-vanillemengsel bij de eidooiers.

Let op: nu doorblijven roeren of klutsen, anders krijg je roerei.

Als de melk goed is opgenomen bij de eidooiers, doe je het hele warmemelk-eidooier-vanillemengsel (dit is vast geen woord maar wel duidelijk :-)) weer in de pan.

Al roerende breng je het langzaam aan de kook.

Blijf roeren en het mengsel dikt dan langzaam in.

Laat het afkoelen met het vanillestokje erin.

Dek het af met een stukje huishoudfolie, anders komt er een velletje op.

Na het afkoelen meng je de geklopte slagroom erdoorheen. (En verwijder je het stokje, die is niet zo lekker)

Tot slot de passievrucht-mandarijngelei

  • 3 passievruchten
  • 2 mandarijnen
  • 2 blaadjes gelei
  • een zakje vanillesuiker
  • 50 ml water.

Begin met het weken van de gelatine in koud water.

Pers (of lepel) de passievruchten uit boven een zeef en vang de pitjes op.

Meng het sap (van de passievruchten) in een steelpannetje samen met de mandarijnensap, suiker en 50 ml water.

Laat dit samen met de suiker rustig opstaan, tot dat de suiker is opgelost.

Laat het even 15 min afkoelen.

Doe een deel, net wat je lekker vindt, van de pitjes weer bij het mengsel.

Na het afkoelen voeg je de gelatine toe.

Laat dit mengsel zo’n 20-30 min in een glas (anders stolt het te snel als het oppervlak te groot is) o.i.d afkoelen in de koelkast voordat je het over je taart giet.

Eet smakelijk!