Rijstloempia's

Rijstloempia's

Geplaatst op

Met deze warme zomeravonden wil je niet een te zware maaltijd. Althans, ik moet daar zelf althans niet aan denken. Een maaltijdsalade of een licht wokgerecht heeft meestal de voorkeur.

Ik zag laatst bij de toko de rijstvellen al liggen. Toen dacht ik al: ‘He, wat leuk en spannend”.

Spannend is het ook de juiste omschrijving voor deze r-tdingen. *Excuse my French ;-)!

Ze zijn erg smakelijk, maar het oprollen zelf. Ja, dat is een kwestie van oefening baart kunst.

Ik vulde de mijne deze keer met rauwkost, stukjes gebakken biefstuk en twee soorten dip.

Maak de rijstpapiervellen klaar zoals de beschrijving aangeeft. Althans….bij mij stond er 30 seconden weken in heet water. 10 seconden bleken genoeg, anders heb je echt behangplaksel in je handen ;-)! En het werkt het beste in een beetje lauw water.

De biefstuk

Voor 2 personen heb je nodig:

  • 250-300 gr (kogel)biefstuk
  • 1 tl tamarindepasta
  • 1 tl sambal
  • klein stukje fijngeraspte gember
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout naar eigen smaak.

Als je wat tijd hebt, marineer dan de biefstuk (in zijn geheel) enkele uren van te voren. Als je geen tijd hebt doe je dit een kwartier o.i.d.

Bak de biefstuk eerst rondom aan in wat (kokos)olie. Daarna snij je de biefstuk in plakken, hij is dan nog mooi rosé.

Bak deze plakjes tot de gewenste gaarheid. Snij in reepjes, blokjes. Wat je wil. Zowel koud als warm lekker in de rolletjes.

De tomaten-gembersaus

Ik wilde eens wat anders dan een ‘standaard’ chilisaus. Dus maakte ik deze. Voor een bakje van deze fluweelzachte dipsaus heb je nodig:

  • 1.5 tomaat
  • 1 tl rietsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • wat plakjes gember
  • 3 cm chili in plakjes
  • 3 el kokosrasp
  • 1tl kokosolie

Bak in de kokosolie de tomaat (die in blokjes is gesneden), de uitgeperste knoflook en de chili.

Bak dan ook de gember mee en de suiker. Als het te dik is voeg je wat eetlepels water toe.

Op het laatst voeg je de kokosrasp toe. Laat dit staan tot de tomaat uit elkaar valt. Laat even afkoelen. Zeef de saus :)

Als je dit over hebt, bewaar het. Je kan er prima in wokken de volgende dag

Vul, rol, dip en geniet!! En ohja, succes!

Vullen kan natuurlijk met kip of vis of alleen groenten… :)