Risotto met bietjes, porcini en zalm
Geplaatst op
Heerlijk gerecht voor de feestdagen, kleur op tafel en gewoon om lekker te eten.. ;-)!
Deze risotto is vol van smaak door de bietjes en kruiden die gebruikt zijn. Het kost even de tijd, zoals dat een goede risotto beaamt. Maar ach, het is het waard ;-)!
Nodig voor 2-3 porties
- 75 gram risottorijst per persoon
- 1 liter groentebouillon
- 2 rode bietjes (rauw)
- 5-6 stuks porcini (gedroogde paddenstoel)
- 1 moot zalm per persoon
- paar takjes verse salie
- 1 el (gedroogde) oregano
- 2 stengels bleekselderij
- een halve courgette
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- Parmezaanse kaas
- naar eigen wens: zwarte peper.
Begin met het fijnsnijden van de bleekselderij, ui en knoflook.
Bak deze drie glazig in de pan met wat olijfolie.
Zet ondertussen de waterkoker aan voor je bouillon en meng het hete water met je bouillonblokjes.
Tenzij je huisgemaakte bouillon in huis hebt die je wil gebruiken, zo hip ben ik niet ;-)!
Week de porcini voor 5 minuten in de warme bouillon.
Geen porcini: vervang deze dan door (kastanje)paddestoelen.
Ik gebruik geen wijn in deze risotto omdat dat hier nu niet gedronken wordt. Maar als je dat wel wil: doen natuurlijk! Vervang een derde van de hoeveelheid bouillon door een lekkere witte wijn! :)
Voeg de risotto-rijst toe aan de bleekselderij en ui. Bak dit weer om totdat de korrels een beetje glazig zijn.
Haal de porcini uit de bouillon en snij deze fijn. Hak ook de salie fijn.
Schep nu soeplepel voor -lepel de bouillon erbij. Blijf nu roeren totdat het vocht is opgelost.
Voor een goede mise-en-place had je nu eigenlijk de rode biet al gesneden moeten hebben. Maar ik schrijf alles uit zoals ik kook, dus alles tegelijk (-)!
Ontdoe de bietjes van de schil en snij in kleine blokjes. Doe hetzelfde voor de courgette.
Voeg de rode biet, courgette en porcini toe als de risotto-rijst nog niet gaar is.
Zo heeft de groente ook de tijd om een beetje te garen zonder te zacht te worden! :)
Blijf de bouillon toevoegen aan je risotto in de pan en roeren natuurlijk.
Voeg nu ook de salie en (gedroogde) oregano toe.
Zet onderwijl een pannetje op om de zalm In te bakken. Bak de zalm eerst op de huidkant en draai daarna om.
Bak hem gaar naar eigen wens :)
Maak de risotto af door te mengen met wat geraspte parmezaanse kaas (en evt nog wat boter), zalmpje erbij en voila….!
Eet smakelijk!