Risotto met port en appel

Risotto met port en appel

Geplaatst op

Ik kan er nog van nagenieten. Hopelijk geldt dat straks ook voor jullie. Ik had echt in geen tijden risotto gegeten omdat ik probeer te letten op wat ik eet. En risotto valt nou eenmaal niet onder de categorie: gezond. Maar soms moet je genieten. En mijn motto is: Geniet en dan ook goed!!

Ik had nog een halve fles port staan van een vriendenweekend. En opdrinken is natuurlijk heel lekker, maar ermee koken des te beter. Ik maakte deze smakelijke risotto! Risotto met port? Ja zeker!!

Benieuwd naar het recept?

Hier komt het:

Voor 2 personen:

  • 175 gram risotto
  • 2 stengels bleekselderij
  • 100 ml port
  • 100 gram oesterzwammen (in kleine stukjes)
  • 1 appel (met schil en in blokjes)
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1 el gedroogde rozemarijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout naar eigen wens

Optioneel:

  • Lik boter om het extra romig te maken
  • Kaas: Parmezaan of Grano Padano
  • Rucola

Let op : Dit is een recept waar je bij moet blijven staan. Ik heb ook snelle en makkelijke risotto-recepten in petto, maar dit is altijd een uitdaging!

Pak een goede stevige pan met dikke bodem.

Snij de knoflook, ui en bleekselderij fijn. Fruit deze eventjes in de olijfolie.

Doe hier dan de rijst bij. Even draaien totdat de rijst glanst.

Voeg de rozemarijn (vers en gedroogd), paddestoelen en de appel nu toe.

Schenk dan de port er in 1x bij. Weer even goed doorroeren.

De truc van een goede risotto maken is nu blijven roeren, roeren en roeren. Waarom?

De zetmeel uit de rijst komt dan beter vrij en dit geeft de binding voor je gerecht.

Schenk nu beetje bij beetje de bouillon erbij. Het is een soeplepel bouillon, roeren, verdampt? Dan weer een lepel.

Ga zo door totdat de rijst zacht van smaak is en het een mooie nattige (maar geen soep!!) massa is. Het kan dus zijn dat je meer bouillon nodig hebt of juist minder..

Klaar? Je kan er nu voor kiezen wat kaas erdoorheen te draaien (en)/of een flinke lik boter.

Serveer met wat geraspte kaas en rucola.

Eet smakelijk!