Sans Rival Cake

Sans Rival Cake

Geplaatst op

Belofte maakt schuld. Ik heb in 2016 een belofte gedaan die ik (in dit geval) vanwege de reisafstand nog niet had kunnen waarmaken. Het maken van een Sans Rival Cake. Ik had er zelf ook niet eerder van gehoord, troost je.

Sterker nog, toen ik de eerste keer naar recepten zocht dacht ik alleen maar “Shit, wat ingewikkeld”… in de tussentijd gelukkig een goede keukenmachine en dat verlicht het iets. En wat bakuren verder, dus heel ervaren ;-).

Het is dus een cake met lagen meringue met daartussen een fluweelzachte botercreme.

Zo ingewikkeld is het recept niet. Je moet wel redelijk wat tegelijk doen, dus voor de chaoot in de keuken. Lees het recept goed…

Ohja, deze chaotische neuroot maakte de taart in vier minivormpjes…

Ik baseer mijn recept op het recept van Yummy.ph met mijn eigen aanpassingen.

MERINGUE

  • 4 eiwitten
  • 75 gram suiker
  • 75 gram fijngehakte cashewnoten
  • 3 eetlepels amandelmeel

BOTERCREME

  • 150 gram zachte boter
  • 4 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 3 eetlepels water
  • 1 theelepel vanille-extract

BENODIGDHEDEN

Standmixer of handmixer + extra handje hulp 2-3 Springvormen 20 cm Of bakringen van 6-7 cm doorsnede.

Additioneel: als frisse tegenhanger: frambozen als tussenlaag.

Zo, daar gaan we! De Sans Rival Cake, speciaal voor Jes.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Zorg dat je mengkom, voor het kloppen van de eiwitten, vetvrij is. Klop de eiwitten met een handmixer of in een standmixer langzaam aan stijf. Als het een beetje wit begint te worden en in te dikken, voeg dan de suiker beetje bij beetje toe. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het eiwit stijf en glanzend wordt, het is klaar als je pieken kan maken die blijven staan. Meng met de spatel de fijngehakte noten en amandelmeel door het eiwitschuim.

Het originele recept schrijft dat je met de hoeveelheid eiwitschuim makkelijk 2 tot misschien 3 springvormen van 20 cm kan bedekken. Bij mij lukte dat niet, dus ik heb er twee van 22 cm bedekt, afgebakken en met een bakring 15 rondjes uitgestoken…

Bedek de bodem van de springvormen met bakpapier, vet dit nog een beetje in en besprenkel met een beetje bloem. Verdeel de meringue over de springvormen. Bak de lagen meringue in circa 20 minuten gaar en lichtbruin. Laat de lagen afkoelen en haal ze los van de springvorm of je onderlaag in ieder geval. Als je nu wel twee mooie gelijke rondjes meringue hebt kun je natuurlijk de Sans Rival ook in een taart-vorm maken. Tijd voor de botercréme. Klop met een handmixer of je standmixer het eigeel + vanille-extract op. Je zal zien dat het langzaam romiger wordt, dikker lijkt. Laat maar lekker opkloppen. Nu tijd om suikerstroop te maken! Doe de suiker en het water in een pannetje. Verhit dit totdat het 110 graden is. Dit meet je met een suiker- of kookthermometer.

Geen kookthermometer? Pak dan een kommetje water. De stroop is dan klaar omdat het nog transparant van kleur is (je wilt géén karamel namelijk), als het zachtjes begint te bubbelen en als je een druppeltje in het koude water doet en dit direct stijf wordt… Ohja, niet met je handen in de suikerstroop zitten om te proeven…..(heet!!)

Giet de suikerstroop bij de eidooiers. Je zal merken dat de eidooiers door het toevoegen van de suikerstroop langzaam gaan garen en dat het geheel dus wat romiger wordt. En als je nog even doorklopt wordt het lichter van kleur.

Verwarm de boter even kort in de magnetron. Het hoeft niet te smelten, maar zodat het goed te lepelen is. (Hier was eventjes 40 sec op 800W voldoende)

Doe de boter, lepel voor lepel, bij de eidooiers en blijf doorroeren. Je hebt nu een luchtige botercréme.

Goed..stapelen maar! Ik heb dus de meringue in kleine rondjes verdeeld (bakringen van 7 cm).

Steek de rondjes uit, leg in iedere bakring een rondje meringue. Doe hier een lepeltje botercreme op. Besprenkel met wat fijngehakte nootjes. En als ne als frisse tegenhanger de frambozen erbij wil, leg er dan 1 of 2 bij. Weer laag meringue, botercreme, nootjes. Herhaal deze stap nog 1x…

Zet je Sans Rival Cakejes even in de koelkast om op te stijven. Haal ze 30 minuten voor het serveren eruit. Geniet ervan!