Sinaasappel-karameltaartje

Sinaasappel-karameltaartje

Geplaatst op

Eindelijk, hij staat online!

Ik wilde mijn gezonde diner van de week afsluiten met een feestelijk taartje! Er was immers visite en we hadden van alles te vieren! Ik heb wat zitten rondbladeren in meerdere boeken, o.a van Rachel Allen. En uiteindelijk kwam ik tot een eigen idee (en creatie). En wat voor… (al zeg ik het zelf!)

Het is een luchtige cake met de frisse smaken van sinaasappel en net wat meer karakter door de karamel. Zo klinkt het bijna filosofisch, wat niet de insteek is ;-)! Gewoon maken dan maar, zou ik zeggen.

Voor deze heerlijke, luchtige taart heb je nodig: (bij een bakvorm van 20 cm):

  • 125 gr bloem
  • 100 gr suiker
  • 75 gr poedersuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gr gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 1 mespunt zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gr yoghurt
  • 3 el sinaasappelsap.

Voor de garnering: 1 halve sinaasappel in plakjes gesneden (met schil), evt wat karamel (droog bereid).

Verwarm de oven voor op 180°C.

Bekleed een bakvorm met bakpapier. Vet de randen met wat boter.

Laat eerst de boter smelten. Als de boter smelt, maak je ondertussen het cake-beslag.

Klop de eieren met de suiker en sinaasappelrasp (en sap) tot een luchtig mengsel. Voeg ook de yoghurt toe.

Voeg nu ook de gesmolten boter toe. Je zal merken dat het beslag heel dun lijkt, dit komt helemaal goed. Draai met een spatel de bloem, bakpoeder en het zout hier doorheen.

Maak de karamel tezamen met wat sinaasappelsap. Neem hiervoor 50 gram suiker met 2 el sap, laat dit rustig (in een pan met een stevige bodem of bij voorkeur een oud koekenpannetje) smelten. Roer de pan rustig om totdat de suiker begint te verkleuren.

De truc met karamel is: het niet laten verbranden. Zodra de suiker bruinig wordt en gesmolten is, heb je nog een paar tellen haha. Gewoon proberen.

Giet de karamel op de bodem van het bakblik. Leg hierin de sinaasappelplakken. Giet hier het cake-beslag op.

Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar.

De cake is gaar als je er een prikker erin steekt en deze droog terug komt. Door de yoghurt zal de cake wel wat ‘vochtig’ zijn maar het stokje moet ook hierbij gewoon droog zijn

Als de taart is afgekoeld maak je nog eens karamel. Bestrooi, bestrijk de cake hiermee.

Hij is koud het lekkerst! Hij viel in de smaak bij de visite! Probeer ’m eens uit! :)

Serveertip

Een heerlijke romige sinaasappel-mascarpone topping.

Neem hiervoor:

  • 125 ml slagroom
  • halve vanille-peul
  • 1 el suiker
  • 2 el mascarpone
  • rasp van 1 sinaasappel.

Klop de slagroom wat stijf samen met de suiker. Meng de vanille-merg, rasp en mascarpone mee! Even doormengen en serveren maar.

Enjoy nogmaals!