Soesjes met karamel

Soesjes met karamel

Geplaatst op

Soesjes! Wat een dingen om te maken?!

Het is een crime en genot tegelijk? Herkenbaar! Ondanks het best makkelijk is vond ik het best lastig om ze zo perfect knapperig en luchtig te krijgen. Oefening baart kunst toch? Deze zijn met room gevuld en met een topping van karamel, subliem!

Hoe maak je ze? (voor ruim 20 stuks)

Nodig voor het deeg:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 4 eieren
  • snufje zout

Vulling

  • opgeklopte slagroom
  • evt. vers fruit erdoor
  • of een beetje suiker

Topping

  • Suiker
  • beetje water of vruchtensap

Verwarm de oven voor op 210 ºC.

Breng de melk, het water en de boter in een pan aan de kook.

Haal van het vuur en meng de bloem met een spatel door tot er een bal ontstaat. Dit moet je echt even goed doorkloppen met een spatel bij voorkeur.

Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend tot er vet uit het deeg komt.

Haal de pan van het vuur (laat het even een paar minuten staan!).

Roer dan de eieren stuk voor stuk door het beslag. Per ei, kloppen-mengen, totdat….er een glad beslag ontstaat.

Als je het deeg niet goed doorklopt ontstaat er een soort scrambled-egg geur, zeker als je ze bakt. En de soesjes wordt niet mooi hol van binnen.

Doe het beslag in een spuitzak en spuit ‘dopjes’ op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de doppen genoeg uit elkaar liggen. Het beslag zet nog behoorlijk uit namelijk.

Bak de soezen in circa 15-20 minuten goudbruin.

Laat ze goed afkoelen. Voor de vulling klop je de room stijf. Vul de soesjes aan de onderkant met de vulling. Doe dit door eerst een gaatje te maken met bijvoorbeeld een mesje en met een spuitzak de room in de soesjes te spuiten.

Verwarm de suiker tot je een mooie caramel hebt. Doop er de bovenkanten van de soesjes in. En laat opstijven!