Sopropo - gevuld met gehakt
Geplaatst op
Sopropo, een heerlijke Surinaamse groente die qua uiterlijk wat weg heeft van een verschrompelde komkommer. Ik ben er dol op, mijn huisgenoten wat minder. De reden is vooral omdat sopropo wat bitter is. Tsja, ik hou wel van het contrast van de bittere groenten met goed gekookte rijst.
Ik maak mijn sopropo graag klaar in de gevulde variant. Je kan de groenten ook met een dunschiller of mandoline in fijne plakjes snijden en met gerookte kip berieden. Maar vandaag deel ik mijn versie van gevulde sopropo.
Wat heb je nodig:
- 1 grote sopropo
- 400 gram rundergehakt
- 2 eetlepels ketchup
- 1 fijngesneden uitje
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- Paar takjes peterselie (fijngesneden)
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 grote rijpe tomaten
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels chilisaus.
Was de sopropo en snij in de lengte in 5-6 stukken van 3-4 cm. Hol de binnenkant uit met een lepel.
Ik kook de sopropo eerst altijd een beetje uit, zodat de echte bitterheid een beetje weg is. Dus doe alle stukken in een pan met kokend water en de suiker. Kook de stukken sopropo voor circa 10 minuten.
Maak in de tussentijd de gehaktvulling. Doe dit door het gehakt te mengen met de overige ingrediënten, m.u.v de tomaten, olie en chilisaus.
Als de sopropo klaar is, giet je ze af en laat je de stukken even afkoelen. Pak de vulling en vul alle stukken sopropo met het gehakt. Van het gehakt wat overblijft maak je gewoon gehaktballetjes.
Verhit in een grote pan de olie. Leg alle stukken gevulde sopropo met de gehaktkant naar beneden. Bak eerst de kanten met het gehakt. Voeg ook de gehaktballetjes toe en bak deze eventjes rondom aan.
Snij de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de pan samen met de chilisaus en evt. een scheutje water.
Laat alles lekker sudderen totdat de gehaktballetjes gaar zijn.
Serveer met witte (gestoomde) rijst en evt. stukjes bakbanaan