Speculaas Boterkoek met spijs

Speculaas Boterkoek met spijs

Geplaatst op

Ik krijg minimaal 1x per week de vraag hoe het met de blog is. Ja, daar vraag ik je mij iets. Ik kook heel graag, nog steeds. We genieten van onze jongste die veel lijkt te lusten, in tegenstelling tot de peuter. Maar dat zal de leeftijd wel zijn toch? (Iets met… het is een fase). En ook bakken doe ik graag. Ik botvier mijn passie maar weer op mijn collegae die met onderwijs mijn baksels mogen uitproberen. Toch handig…

Nu met de lieve Sint in het land, lonkt het toch ook wel om een lekkere traktatie te maken. Iets met speculaas(kruiden), suiker en liefde natuurlijk! Daar past deze boterkoek helemaal bij.

Voor 30-40 kleine, maar lekkere stukjes heb je nodig:

  • 375 gram bloem
  • 340 gram roomboter (ongezouten, op kamertemperatuur)
  • 270 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Vulling

  • 85 gram pecannoten
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1/4 ei

Topping boterkoek

  • 1/2 ei
  • 30 gram amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Pak een keukenmachine. Doe de pecannoten en de suiker hierin. En vermaal tot een fijne massa. Dan het ei erbij totdat het een samengeklonterde substantie is. Je spijs is klaar, zet dit even apart.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in tweeën. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dit gaat het beste met een vochtige lepel. Smeer spijs uit. Verdeel hierna de andere helft van het deeg erover. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.