Speltbrood met olijven
Geplaatst op
Hierna wil je nooit meer brood uit de winkel… ;-)
En als je tijd hebt om het dagelijks te maken, dan al helemaal niet. Helaas heb ik dat niet, gezien de wekker doordeweeks om 5 uur gaat. Maar wees getroost, uit de vriezer smaakt dit ook erg goed!
Voor 1 speltbroodje (genoeg voor 6-8 plakjes) heb je nodig:
- 250 gram (volkoren)speltmeel
- 2-3 el olijven
- snufje zout
- 3-4 gram gist
- 150 ml lauw water
- 2-3 el olijfolie
- 2 handjes zonnebloempitten
Meng dit alles in mengkom (met de hand of keukenmachine) tot een deegbol.
Laat dit 1-2 uur rustig staan op een (bij voorkeur) warme plek tot het in volume verdubbeld is. (of in ieder geval goed gerezen).
Kneed het na rijzen nogmaals goed door. Maak er een bol van, laat dit 30 minuten staan op een stukje bakpapier.
Verwarm de oven tot 200 graden.
Kerf met een mesje een kruisje in de bovenkant, zo kan de lucht een beetje ontsnappen.
Bak het brood in ca. 30-35 minuten af.
Het moet hol klinken van binnen als je op de onderkant klopt.