Stoofvlees á la Chantal

Stoofvlees á la Chantal

Geplaatst op

Dit heerlijke stoofpotje heb ik bewust á la Chantal genoemd, gezien er al 1000-en-1 versies bestaan voor dit heerlijke gerecht. Ik had afgelopen weekend een semi-kerstdiner, zonder dat het een kerstfeest was (snap je ’m nog?!) met goede vrienden. Onze taak was het hoofdgerecht.

Dus ik maakte dit stoofvlees met een knolselderijpuree en aardappelpuree. Ik serveerde er gewokte spruitjes met spekjes bij en gewokte peultjes & haricots verts! Het was heerlijk en de pan was leeg! Geslaagd dus!

Je kan dit volop variëren met aardappelen erbij of juist een beetje rijst als je dat lekkerder vindt. En als je hem wat pittiger wilt, doe je er Spaans pepertje bij.

Wat heb je allemaal nodig voor 8 personen:

Allereerst tijd & geduld!

  • 1500 gram (doorregen) runderlappen (Advies van mijn slager)

  • 400 ml rode wijn

  • 350 ml runderbouillon

  • Een leeg theezakje of koffiefilter

  • 4-5 pimentkorrels

  • 2 takjes verse (of gedroogde) rozemarijn

  • 2 tl gedroogde oregano

  • 3-4 wortels

  • 2 stengels bleekselderij

  • 1-2 uien

  • 3-4 teentjes knoflook.

Snipper de ui en knoflook. Doe dit in een braadpan met wat (olijf)olie. Laat dit alvast fruiten.

Doe de verse kruiden in het lege theezakje en bind deze dicht.

Dit is je eigen gemaakte kruidenbuideltje. Dit vis je na het stoven namelijk zo uit de pan, ideaal!

Snij het vlees in blokjes van 3-4 cm. Doe het vlees bij de uien en knoflookteentjes.

Doe het kruidenbuideltje in de pan. Giet vervolgens de rode wijn en bouillon erbij.

Snij de wortels en bleekselderij alvast in stukken, maar laat deze de eerste 2 uur nog even achterwege.

Breng het vocht aan de kook. Als het kookt draai je het vuur omlaag en laat je je stoofpot rustig pruttelen gedurende 1.5-2 uur. Na deze tijd zal je merken dat het vlees al veel zachter begint te worden.

Voeg nu ook je wortels en bleekselderij toe. Dit wordt alsnog zacht na nog 1 uur koken, maar blijft nog een soort van stevigheid hebben.

Na 3-3.5 uur is je stoofpot klaar.

*Dit is een ideaal gerecht om de dag van te voren klaar te maken! *

Veel plezier en eet smakelijk.