Venkelsalade met kip, saffraan en sinaasappel

Venkelsalade met kip, saffraan en sinaasappel

Geplaatst op

Het lijkt wel Ottolenghi-week! Deze week veel uit zijn geweldige boeken gekookt. Zo ook deze lichte en makkelijke venkelsalade!

Bereidingstijd ongeveer 60 minuten.

Nodig voor zes personen: 1 sinaasappel, 50 gr honing, 0.5 tl saffraandraadjes, 1 el wittewijnazijn, 1 kg kipfilets, 4 el olijfolie, 2 kleine venkelknollen (in dunne plakjes), 15 gr koriander-, basilicum- en muntblaadjes, 2 el citroensap, 1 rode chilipeper (in dunne ringetjes), 1 teentje knoflook. Zout en peper naar eigen smaak

Ik gebruikte als garnering nog een scheutje walnotenazijn. Tevens deed ik, om er een volwaardige hoofdmaaltijd van te maken, wat komkommer en bosui doorheen. Ik serveerde het een schaaltje couscous met abrikozen en peterselie

Verhit de oven voor op 200┬░C.

Begin met de dressing. Snij de sinaasappel met schil in kleine partjes. Verwijder eventuele pitjes. Doe de partjes in een pan met de honing, saffraan en azijn. Doe hier net zoveel water bij totdat de partjes net onder staan. Laat dit koken. Eenmaal aan de kook, op laag vuur een uur laten staan. Na een uur heb je, als het goed is, enkel siroop met partjes erin. Doe zowel de partjes als de siroop in een keukenmachine en maak er een mooie, gladde puree van.

Meng de kipfilets met 2 el olijfolie, wat zout en peper. Leg ze in een hete grillpan. Bak ze aan beide kanten gaar. Hierna gaat de kip voor ca. 15-20 min in de voorverwarmde oven.

Ik deed ze maar 10 min in de oven, had mooie dunne plakken kipfilet. Wikkel ze in wat aluminiumfolie, dan drogen ze niet teveel uit.

Snij de kip in stukjes als deze klaar is. Meng de stukjes kip met de sinaasappelpuree (gebruik maar de helft). De rest kun je bij een andere salade gebruiken of bij vis of door een dessert. Vermeng de venkel (met bosui en plakjes komkommer) met de olijfolie, zout, peper en citroensap. Als laatste voeg je de kip toe.

Eventueel garneren met wat extra (walnoten)azijn of lekker met een handje fijngehakte nootjes.

Recept gebaseerd op versie uit Jeruzulam van Ottolenghi