Vlechtbrood met noten en basilicum
Geplaatst op
We zijn weer terug van een heerlijke vakantie in Zuid-Frankrijk!
Niets kan (voor mij) tippen aan een vers Frans baguetje, maar ik moet zeggen homemade brood blijft toch ook wel een toppertje hoor. Dit vlechtbrood maakte ik alweer een tijdje terug! En wat een succes. Het is gebaseerd op het recept van bakker (blogger) Levine.
Ik heb het een beetje aangepast en het is echt smullen geblazen.
Voor 1 groot brood of voor 2 kleine broodjes heb je nodig:
- 350 gram bloem
- 1 ei
- 10 gram zout
- 4 gram gist
- 60 ml magere melk
- 50 gram walnoten
- 2 takjes verse basilicum
- 3 eetlepels creme fraiche
- 20 gram zachte boter
- optioneel: wat eetlepels geraspte parmezaanse kaas.
- water om brood mee te bestrijken.
Maak je het deeg met een mixer?
Doe dan alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.
Toch liever met de hand?
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar tot alles goed gemengd is. Stort het deeg op de werkplek en kneed het in ± 20 minuten tot een soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, duw de lucht eruit en verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Verdeel vervolgens ieder stuk deeg in de gewenste hoeveelheid stukken Bol ieder stukje deeg losjes op, dek de bolletjes af met ingevet plastic folie en laat ze afgedekt ± 15 minuten rusten.
Als dit klaar is komt het vlechtwerk…
Ik heb het brood op de foto in 3’en gevlochten, maar heb ook al eens met zes strengen gedaan. Zie hiervoor de uitgebreide beschrijving op de website van Levine
Dit brood kan natuurlijk ook heel goed zoet. Varieer met stukjes gedroogd fruit of noten. Of doe er stukjes chocolade en geconfijte sinaasappelschil in…?! Yum, krijg er alweer zin in!
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte)/160 °C (hete lucht).
Bestrijk de vlechten nogmaals met een beetje water.
Bak het brood in circa 30-35 minuten gaar en goudbruin. Leg er als de vlecht te donker wordt (na ± 20 minuten) een velletje aluminiumfolie over. Leg de vlecht direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen.