Volkoren broodjes

Volkoren broodjes

Geplaatst op

Deze heerlijke, zachte broodjes zijn gebaseerd op het recept van Levine. Een fijne blog met allemaal heerlijke brood-recepten. Ik gaf er mijn eigen draai aan en dat resulteerde in een feest op de lunchtafel! Je bent er even mee bezig op de zondagochtend, maar het is de moeite waard! Bak je mee?

Voor 12 bolletjes heb je nodig:

  • 500 gram volkoren tarwebloem
  • 230 gram water, lauwwarm
  • 50 gram ei, losgeklopt
  • 40 gram zachte ongezouten roomboter
  • 30 gram suiker
  • 2 el melk of room
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist

Om te bestrijken/bestrooien

  • 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • sesamzaadjes/maanzaad

Doe alle ingrediënten in de kom van keukenmachine. Kneed er in 10 - 15 minuten een soepel deeg van. Doe het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom.

Als je het met de hand mengt en kneed ben je iets langer bezig. Maar meng dan alle ingrediënten bij elkaar, meng tot je een samenhangende bal hebt. En kneed hierna gedurende 10 minuten goed door. Wel heel goed voor de biceps!

Laat het deeg voor 1 tot 1.5 uur rijzen voor de eerste keer.. (je moet straks nog een 2e rijs namelijk, ik zei al: je bent er even mee bezig)

Stort het deeg op gebloemde werkplek. Verdeel het met een mes o.i.d in 12 stukjes en maak er bolletjes van. Leg ze op een bakplaat.

De tweede rijs duurt ongeveer 1 uur.

Verwarm tijdens het laatste kwartier van de rijstijd de oven voor op 200 °C.

Bestrijk voor ‘boterbolletjes’ de gerezen bolletjes met gesmolten roomboter, voor ‘zadenbroodjes’ bestrijk je de gerezen bollejes met losgeklopt ei/melkmengsel en bestrooi je ze met sesamzaad of maanzaad.

Bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en bruin. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Serveer ze wel een beetje warm! Geniet!