Aubergine uit de oven - met karnemelksaussaus & granaatappel
Geplaatst op
Dit recept maakte ik alweer een paar weken geleden! Ik was ’m eigenlijk alweer vergeten! De smaak van de zachte aubergine met de zurige karnemelk is subliem! En als je ook nog van granaatappel houdt hierbij… yum!
Het recept komt van het kookboek Plenty van Ottolenghi. 1 van mijn favoriete boeken als je eens lekker vegetarisch wilt koken.
Voor twee personen (als voorgerecht)
- 1 aubergine
- beetje olijfolie
- 1 tl tijm
- Halve granaatappel
- 1 tl sumak
- zout en peper naar eigen smaak
Saus
- 50 ml karnemelk
- 50 gram Griekse yoghurt
- tl olijfolie
- kleine teen knoflook
Verhit de oven voor tot 200 graden Celsius. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Het steeltje mag eraan blijven, voor de sier :)
Maak met een scherp mesje drie of vier parallel lopende inkepingen in het vruchtvlees. Niet door de schil doorheen. Draai de aubergine en maak weer de inkepingen. Je krijgt nu een ruitpatroon.
Leg de auberginehelften op een bakplaat (bekleed met bakpapier). Bestrijk ze met olie. Besprenkel de helften met wat tijm en sumak.
Rooster de auberginehelften ca. 35 minuten in de oven. Ze zijn gaar als het vruchtvlees lekker zacht en geurig is.
Maak de saus in de tussentijd klaar. Schenk de laatste vijf minuten de saus over de auberginehelften heen. Laat dit dan nog even roosteren in de oven.
Serveer met wat granaatappelpitjes.
Als voorgerecht is dit voldoende.
Toch als hoofdgerecht eten: Marineer dan wat kip in sumak (en zout & peper). Bak dit mee in de oven. En serveer samen met de auberginehelften en een frisse salade.