Courgette-taart

Courgette-taart

Geplaatst op

Hoe dol ik ook op koken en bakken ben… ik ben niet altijd even geduldig! ;-) Ik had deze taart in meerdere vormen en smaken al langs zien komen op Instagram en besloot dat het nu wel eens tijd werd voor mijn eigen versie!

Ik had eerlijk gezegd nog nooit een hartige taart gemaakt, geloof het of niet! Ik eet ze graag bij mijn schoonmoeder, maar mijn food-bucketlist is zo lang dat ik soms echt vergeet wat ik allemaal wil maken.

Maar goed, hier is hij dan! De voorbereiding kost wel zeker een uurtje, hou je hier rekening mee?!

Voor de taart:

Het deeg

  • 200 gram bloem
  • 2 el maizena
  • 40 gram havermout
  • 95 gram roomboter
  • 35 gram kokosolie (gestold)
  • kruiden naar eigen wens (bijvoorbeeld rozemarijn of tijm)
  • 5-6 el water
  • 2 eieren.
  • En natuurlijk wat zout!

Voor de vulling

  • 2 courgettes
  • 100 gram gerookte zalm
  • 100 gram light roomkaas
  • 2 tl mosterd
  • wat verse tijm
  • limoensap
  • olijfolie.
  • Eventueel wat gorgonzola of zachte geitenkaas.

Als je alles hebt! Begin met het deeg.

Als je een keukenmachine hebt doe je alle ingrediënten hierin en laat de machine het werk doen. Doe je het met de hand: meng dan eerst alle droge ingrediënten in een kom en voeg de boter eraan toe. Wrijf deze door het bloem heen. Voeg de eieren toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Voeg (eventueel) wat extra water toe om het deeg soepeler te maken. Doe het deeg in wat keukenfolie en laat minstens 30 min rusten in de koelkast.

Terwijl het deeg rust….

Snij de boven- en onderkant van de courgettes met een mandoline of dunschiller in lange dunne repen. Marineer deze met wat verse kruiden, wat limoensap en een drupje olie.

Vet een springvorm (minimaal 20 cm) lichtjes in met boter. En leg een vel bakpapier op de bodem. (deze hoef je dan niet meer in te vetten)

Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak. Leg het deeg, bij voorkeur over de deegroller getild, in je springvorm. Schik naar eigen wens. Snij het resterende (of teveel aan deeg) deel af, dit kun je weer voor een andere x gebruiken. (of zelfs invriezen)

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Meng de roomkaas met de mosterd, wat verse rozemarijn en wat limoensap. Smeer de courgetteplakken steeds aan een kant hiermee in.

Ik ben aan de buitenkant begonnen, maar is net wat je prettig vindt

Leg de besmeerde kant van de courgette tegen de deegrand aan. Ga nu door, afwisselend met wat plakjes zalm, tot de vorm is gevuld.

Bak de taart ongeveer in 40 minuten af. Als je hem wat wil ‘pimpen’ strooi dan 10-15 minuutjes voordat de taart klaar is wat verkruimelde kaas erover.

Serveer met een frisse salade.

Geniet ervan! Hij is de volgende dag (na 10 min in de oven) net zo lekker :-)!