Gekaramelliseerde venkel
Geplaatst op
Zelf nog niet zo heel vaak met venkel gekookt, maar het is echt een heerlijke groente. Maak er graag salade of gooi het door een soepje. Deze gekaramelliseerde venkel is een traktatie an sich.
Voor vier personen heb je nodig:
- 4 kleine venkelknollen
- 40 gr boter
- 3 el olijfolie
- 2 el suiker
- 1 tl venkelzaad
- 1 teen knoflook
- 50 gr dille
- geraspte schil van 1 citroen.
- grof zeezout en zwarte peper (naar eigen wens)
Begin met de venkelknollen. Snij het venkelgroen eraf, evt kun je dit bewaren voor de garnering. Snij elke knol in plakken van 1-1.5 cm.
Verhit 20 gr boter met 1-2 el olijfolie in een pan. Als de boter begint te schuimen voeg je de venkelplakken toe. Doe dit in delen. De venkel moet aan alle kanten aangebakken worden.
Bak de venkelplakjes ongeveer 1 minuut per kant. Haal ze dan uit de pan. Herhaal de stappen met de overige plakken, met de resterende boter en olie.
Bak in de overgebleven boter de suiker, het venkelzaad, wat zout en peper.
Leg de plakken venkel weer in. Karamelliseer ze rustig. Ongeveer 1-2 min per kant bakken.
Ze moeten aan de buitenkant goudbruin worden, met een nog stevige kern.
Haal ze uit de pan, leg ze op de gewenste borden of schaal.
Bestrooi (of besprenkel) met wat olie en dille. En sprenkel wat citroenrasp eroverheen.
Recept gebaseerd op versie uit Plenty van Ottolenghi.