Kousenband met gedroogde garnalen
Geplaatst op
Eindelijk iets online met een Surinaams tintje. Ik kook natuurlijk vaker dingen uit de Surinaamse keuken, maar ik fotografeer (lijkt soms zo) niet alles. Maar hier dan een recept met kousenband.
Kousenband behoort tot een boonsoort, toch nog een weetje erbij!
Je kan kousenband blancheren, wokken of bijvoorbeeld bakken. Ik eet het zelf graag met garnalen of met bakkeljauw (gedroogde vis). Ook bij gadogado (in het Surinaams: Petjil) is het heerlijk (of spang zoals het eigenlijk hoort).
Voor dit recept heb je nodig (voor twee personen)
- 150 gram kousenband (een gokje, weeg het nooit af)
- 2 handjes gedroogde garnalen
- 1 Madame Jeanette peper
- een snufje nootmuskaat
- zout en peper naar wens
- olijfolie
- 1 sjalotje
- 1-2 teentjes knoflook
- een halve rode paprika
Begin met het weken van de garnalen, deze zijn vrij zout. Ik laat ze altijd goed weken in kokend water. Spoel ze dan een paar keer goed af. Weken en spoelen, totdat het meeste zout eraf is.
Ontdoe je kousenband van de topjes en snij naar eigen wens in stukjes. Mag in reepjes, blokjes.
Snipper je sjalotje en snij de knoflook fijn.
In je pan giet je een beetje olie. Doe hier de gedroogde garnalen bij, samen met de paprika (in blokjes).
Dan mag de kousenband erbij. Breng op smaak met je MJ-peper en een snufje nootmuskaat.
De kousenband is binnen 3-4 minuten ‘roerbakken’ klaar.
Serveer met rijst e/o gebakken banaan.
Eet smakelijk.