Lasagne van Jamie Oliver
Geplaatst op
Zoals bekend, kook ik vrijwel altijd hier. Toch verraste Jeroen mij (alweer een tijd terug) met deze overheerlijke lasagne. Uiteraard exact volgens recept en soms is dat ook gewoon met meeste veilige. Deze lasagne is werkelijk heerlijk. Ook maken? Lees mee!
Je hebt voor 3-4 porties het volgende nodig:
• 1 tl gemalen kaneel • 2 kleine uien, fijn gesnipperd • 1 grote wortel, fijn gesneden • kleine bos basilicum, blaadjes afgehaald • 2 tenen knoflook, dun gesneden • olijfolie • 300 g rundergehakt • 2 blikken tomaten à 400 g • groot glas rode wijn (of water) • 12 verse lasagnevellen • parmezaan, geraspt • 250 g cherrytomaten, gehalveerd • 1 bol mozzarella
Bechamelsaus • 375 ml melk • 1 laurierblad • 40 g ongezouten boter • 40 g bloem • nootmuskaat
Verwarm voor de bechamelsaus de melk met het laurierblad in een kleine pan op matig vuur. De melk mag niet koken.
Smelt intussen in een grotere pan de boter en klop de bloem erdoor. Klop dan langzaam de hete melk erdoor tot het mengsel glad is. Breng op smaak met flink wat zout en peper, haal de laurier eruit en blijf 5-10 minuten roeren op laag vuur, tot de saus dik is. Maak hem af met geraspte nootmuskaat.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Plaats een grote pan op matig vuur en bak ui + wortel even rondom. Voeg de kaneel toe. Hak de basilicumstelen en voeg ze toe met de knoflook en een scheut olie. Laat bakken tot de groenten zacht en goudbruin zijn.
Draai het vuur hoog en voeg het gehakt toe. Bak het in 10 minuten bruin.
Voeg de tomaten uit blik, de wijn of het water en de helft van de basilicumblaadjes toe en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat de saus 45 minuten sudderen, tot hij dik is.
Wrijf een aardenwerken schaal in met olie. Leg wat lasagnebladen op de bodem en laat de uiteinden over de randen hangen. Voeg een laag vleessaus, wat bechamelsaus en wat parmezaan toe. Maak zo meer lagen en eindig met een laag pasta en dan een laag bechamel. Verdeel de cherrytomaatjes, de overgebleven basilicumblaadjes en de mozzarella erover en bestrooi er als laatste met de rest van de parmezaan. Bak de lasagne 30-35 minuten, tot-ie goudbruin is.