Millionairs Shortbread met Koffie Chocolade Ganache

Millionairs Shortbread met Koffie Chocolade Ganache

Geplaatst op

Iets trakteren op je werk, een feestje of een babyshower? En wil je garantie op hele blije gezichten.. Maak dan deze lekkere dingen. De combinatie van bros shortbread is heerlijk met de zachte structuur van de ganache. De ganache maakte ik extra op smaak met koffie en wat vlokjes zeezout. Zo haal je de rijke smaak van de pure chocolade goed naar boven. En het is een mooie tegenhanger voor het zoete van het koekje. Nieuwsgierig geworden? Lees maar mee!

Voor de SHORTBREAD heb je je nodig:

  • 125 gram suiker
  • 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 375 gram bloem
  • Stukje gember van 2 cm: fijngeraspt

De KOFFIE-CHOCOLADE GANACHE

  • 200 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • 30 ml slagroom
  • 75 gram roomboter
  • 1 theelepel grof zeezout
  • blokjes fudge (Lonka bijvoorbeeld) in blokjes..

HOE MAAK JE ZE?

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een (vierkant) bakblik met bakpapier. Ik heb er eentje van 23x23 cm gebruikt. Meng in een keukenmachine of met een handmixer de boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Voeg dan de bloem toe samen met de geraspte gember. Meng het wederom in de keukenmachine. Op gegeven moment wordt het een kruimelig deeg, dit is waar je naar toe moet! Stort het deeg uit in je met bakpapier bekleedde bakblik. Strijk het deeg glad met de bolle kant van de lepel zodat alles aan elkaar blijft plakken. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van het deeg. Bak het shortbread in 25- hooguit 30 minuten goudbruin gaar. Laat het shortbread helemaal afkoelen. Smelt voor de chocoladeganache de boter met de chocolade au-bain-marie. (Dit wil zeggen: boven een pannetje met heet water in een hitte-bestendige kom).

Zet ondertussen een kopje koffie of 2… 1 voor in de ganache en 1 voor jezelf ;)

Roer de chocolade en boter goed door elkaar. Meng de koffie erdoorheen. En tot slot ook de slagroom. Giet de chocolade ganache op de shortbread bodem. Snij de fudgeblokjes in kleine stukjes en verdeel deze over de ganache. Doe hetzelfde met het grove zeezout. Laat alles rustig afkoelen, dit kan eventueel in de koelkast zodat het wat sneller gaat. Snij de shortbread in 16-20 stukken (of naar eigen voorkeur!)

En…. morgen een extra rondje lopen ;)!