Speculaasslof met pistache-amandelspijs en amarenakersen
Geplaatst op
De feestmaand gaat weer van start! Deze taart maakte ik het voor decembernummer van de Arts en Auto, het tijdschrift waar af en toe ene receptje in verschijnt van mij.
Het is net alsof je geniet van heerlijke gevulde speculaas maar dan mét een beetje extra. Lees je mee?!
Sloffendeeg:
- 175 gram bloem
- 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 6 gram bakpoeder
- 145 gram witte basterdsuiker
- 1/4 ei
- 3 eetlepels speculaaskruiden.
De vulling: pistache-amandelspijs:
- 80 gram amandelmeel (of gemalen amandelen)
- 80 gram (riet)suiker
- 2 eetlepels pistachepasta
- 1-2 theelepels water
Garnering: klein bekertje slagroom en amarenakersen
Maak het spijs door alle genoemde ingrediënten te mengen, bij voorkeur in een keukenmachine, totdat het een samenhangende massa is. Doe dit in (vershoud)folie en leg weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Ik gebruik een heteluchtoven.
Doe voor het sloffendeeg alle ingrediënten in een kom en meng deze met de hand of met een keukenmachine tot je een soepel (maar stevig) deeg krijgt. Vet de sloffenvorm in en leg deze op een - met bakpapier beklede - bakplaat.
Geen sloffenvorm? Gebruik dan een kleine springvorm (15 cm) of een rechthoekig bakblik.
Schep het deeg in de vorm. Maak –met de bolle kant van een lepel - een kleine groeve in het midden en leg hier het pistache-amandelspijs in. Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat de slof goed afkoelen en garneer met toefjes opgeklopte slagroom en amarenakersen.