Tomatensoep met geroosterde tomaten
Geplaatst op
Zoals inmiddels wel duidelijk is, en zeker bij de mensen die mij persoonlijk kennen, is dat ik dol ben op homemade soep.
Dit keer een huisgemaakte tomatensoep, gemaakt met in de oven geroosterde tomaten. Deze soep is gemaakt zonder bouillonblokjes en hij kan ook gebruikt worden als een pastasaus. “As we speak” staat mijn bolognesesaus al 2 uurtjes te pruttelen!
Natuurlijk is er een snellere manier voor tomatensoep.
Voor een simpele, makkelijke (ook lekkere) soep
Bak een gesnipperd uitje en knoflookteentje aan met een beetje olijfolie in een diepe (soep)pan. Doe hier (voor 4 porties) 1L kokend water bij. Tevens voeg je (afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking) bouillonblokjes bij. Voeg de tomaten toe. Laat dit langzaam koken voor ca 10-15 min. Staafmixer erdoorheen, klaar!
Voor mijn geroosterde tomatensoep
Voorbereiding ca 10 min. Bereidingstijd ongeveer 60 min (incl 45 min oventijd)
Voor 4 goede porties soep heb je nodig;
- 10 tomaten
- snuf grof zeezout
- gedroogde salie
- 1 rode ui
- 2-3 teentjes knoflook
- wat balsamicostroop
- verse basilicumblaadjes.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was, verwijder het kroontje en halveer de tomaten.
Leg ze op een bakplaat en bestrooi ze met wat grof zeezout en gedroogde salie.
Plaats de tomaten in de voorverwarmde oven.
Na ongeveer 15 min doe je de rode ui (ongepeld) en de (ongepelde) teentjes knoflook erbij in de oven. De rode ui zal door natuurlijke suikers heerlijk karamelliseren. Laat dit 45 min staan in de oven.
Na 45 min doe je de tomaten (met het overgebleven zout en salie) in een diepe pan. Hou de ui en knoflook nog even achterwege.
Doe er een laagje kokend water bij (totdat ze net onder staan). Het is net hoe dik je de soep wil hebben. (Ik deed er echt een kleine laag bij, de tomaten kwam ruimschoots boven het water uit)
Doe de verse basilicum hierbij. Pel de ui en knoflook. Doe deze ook in de pan. Laat dit even 5 min staan op laag vuur. Staafmixer erdoorheen, klaar!
Serveren met bijvoorbeeld; mascarpone, lepeltje crème fraiche of wat feta. Lekker met vers brood of gewoon lekker zoals het is.
Dit is ook een mooie basis voor een pastasaus! Probeer het eens uit!